tiistai 13. lokakuuta 2015

Ennen itse tapetointia...

Tässä joitakin tapetoinnin avuksi käytettäviä työvälineitä. Helpottaa kyllä todella paljon laittoa kun on kunnon työvälineet.


Kuvassa mm. tapettiharja, tela liimalle (liisterille), tapettiveitsi, tapettilasta, saumatela, leikkuuviivain.

Myös tarvittavia:

  • Tapetin kiinnittämiseen sopivaa liisteriä
  • Mattoveitsi
  • Mitta
  • Luotilanka tai vatupassi
  • Lyijykynä
  • Ämpäri, jossa vettä, sieni tai liina
  • Tukevat tikkaat
  • (Tapetointipöytä)
Pohjatyöt

Irroita sähkörasioiden kannet. Myös jalka- ja kattolistojen irroittaminen helpottaa työtä. Listojen alle saadaan piilotettua tapetin leikkauskohta ja valmis seinä näyttää siistimmältä.

Itse koimme listojen irroittamisen liian työlääksi, ja päätimme leikata tapetin vain mahdollisimman siististi tapettivestä käyttäen.



Mikäli tapetoitava seinä on maalattu, riittää että tasoittaa kolot ja hioo muut epätasaisuudet pois ja tarvittaessa maalaa seinän tapetin sävyyn. Tapetoitavan alustan tasaisuus on tärkeää, etenkin jos kyseessä on ohut tapetti.

Jos seinässä on vanha tapetti, tulee se ehdottomasti poistaa. Poistoon on olemassa tapetinpoistoaine, joka helpottaa poistamista. Myös teräslastaa voi varovasti käyttää apuna.

Liisterin valinta tapetin mukaan

Erilaisia tapetteja on tarjolla monia. On paperi,- lasikuitu-, vinyyli- ja kuitutapetteja sekä tekstiili- ja valokuvatapetteja. Uusinpana, parhaimpana ja helpoiten asennettavissa ovat kuitutapetit joita kutsutaan easy up tai non- woven nimillä. Tapetin etuna on, ettei se veny kastuessaan eivätkä tapettivuodat tarvitse lainkaan vettymisaikaa. Kiinnitykseen käytetään liimapohjaista erikoisliisteriä, joka levitetään suoraan seinään, ei tapettiin.

Kaikkissa kolmessa makuuhuoneessa käytämme Boråstapeter Linen malliston tapetteja jotka ovat juurikin näitä easy up tapetteja.



Tapetin tarkistus

Ennen kuin avaat tapettirullat, tarkista että ne ovat samaa valmistuserää.


Kun olet avannut rullan, tarkista ettei siinä ole painovirheitä. (Öljyä tms)


Seuraavaksi suoritimme seinän mittauksen. Katsoimme onko kuviokohdistusta tapetissa (tässä yksivärisessä ei tietystikkään ole) ja laskimme mistä kohtaa on järkevä tapetointi aloittaa.




Tässä meidän tapauksessa voimme aloittaa nurkasta, sillä toiseen nurkkaan jää vielä hyvänkokoinen kaistale tapettia, eikä mitään 2 cm:n soiroa. Katsoimme vatupassilla että nurkka on suora...eipäs ollut...


Jouduimme tekemään apuviivan josta voimme lähteä liikkeelle ja leikata nurkan siistiksi.




Ja sitten päästäänkin itse asiaan...

-Linda










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti